Metal Lazer Kesim Nedir?

Metal Lazer Kesim Nedir?

Metal Lazer Kesim Nedir?

Lazer kesim, çok küçük bir alanda yüksek enerji toplayabilen odaklanmış bir ışık demetidir. Lazer kesim makinesi çalıştığında lazerin önündeki malzeme yanacak, eriyecek veya buharlaşarak bir delik açmaya yarayacaktır.

Lazer kesim, çok küçük bir alanda çok fazla enerji toplayan odaklanmış bir ışık demetidir. Metal lazer kesim makinesi çalıştığında lazerin önündeki malzeme yanacak, eriyecek veya buharlaşarak bir delik açmaya yarayacaktır. Metal lazer kesim gelişen bir endüstridir ve bu makineler için pazarın 2022 yılında 5,7 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Metal lazer kesim söz konusu olduğunda her malzemenin sınırları ve farkları vardır. Bir lazerin her şeyi kesebileceğini düşünebilirsiniz ancak durum böyle değil. Her malzeme lazer kesim için uygun değildir. Bunun nedeni, her malzemenin kesilmesi için belirli bir miktarda enerji gerektirmesidir. Örneğin, 5 mm kalınlığındaki bir metali kesmek için gereken enerji, 20 mm kalınlığındaki bir metal levha için gereken enerjiden çok daha azdır. Bundan dolayı işleyeceğiniz metal levhanın kalınlığına göre uygun makineyi kullanmak ve bununla ilgili bir profesyonele danışmak son derece önemlidir.

Metal Lazer Kesim Nasıl Yapılır?

Metal lazer kesim işleminde ilk adım ürünü tasarlamaktır. Bir tasarımcı, gerekli kesimler için dijital olarak bir desen çizmelidir. Bu süreçte Solidworks, Autocad gibi programlar kullanılabilir. Metal lazer kesim makinesi 2 boyutlu işlem yaptığından dolayı, tasarımların basit bir 2 boyutlu tasarım olması yeterlidir. 

Daha sonra süreç lazer kesim makinesi üzerinde devam eder. Metal lazer kesim makinesi, bir dosyayı makinenin kullanabileceği hale dönüştüren özel sürücülere sahiptir. Tasarım, makine tarafından tarandıktan sonra lazer metali kesmeye başlar. Özel bir mercek veya bir dizi ayna, ışını odaklayarak uygun alana yönlendirir. Bu, lazerin metal ve diğer sert malzemeleri kesmesine izin veren aşırı bir ısı yaratır. 

Doğru şekilde odaklanıldığında, lazer hızlı bir şekilde hassas kesimler oluşturur. Siyah sac, paslanmaz çelik, bakır veya alüminyum levha üzerinde lazer kesim işlemi son derece hassastır, mükemmel kesim kalitesi sağlar. Çok küçük bir çentik genişliğine ve küçük ısıdan etkilenme bölgesine sahiptir. Çok karmaşık şekillerin ve küçük deliklerin kesilmesini mümkün kılar.

Metal Lazer Kesim Makinesi Nasıl Çalışır?

Lazer ışınları; oldukça yüksek yoğunluklu, tek bir dalga boyuna ve renge sahip bir ışık demetidir. Tipik bir CO2 lazer makinesinde, bu dalga boyu kızılötesi ışın oluşturur yani insan gözüyle görülmesi mümkün değildir. Işın, plakaya odaklanmadan önce bir dizi ayna veya ışın bükücüler tarafından farklı yönlerde sektirilebilir. Odaklanmış lazer ışını, plakayı işlemeye başlamadan önce bir nozül deliğinden geçer. Bu nozül deliğinden ayrıca oksijen veya azot gibi sıkıştırılmış bir gaz akar.

Odak noktasının şekli ve o noktadaki enerjinin yoğunluğu, kesimin mükemmel şekilde yuvarlak ve tutarlı olması için ışın tam olarak odaklı olmalıdır. Metali keserken lazer ışını malzemeyi basitçe eritir ve erimiş metali yarıktan dışarı üflemek için yüksek basınçlı nitrojen kullanılır.

Lazer kesicide lazer kesim kafası istenilen parça şeklindeki metal plaka üzerinde hareket ettirilerek parçanın plakadan kesilmesini sağlar. Kapasitif yükseklik kontrol sistemi, kesilen plaka ile nozül ucu arasında çok hassas bir mesafeye sahiptir. Bu mesafe önemlidir çünkü odak noktasının plakanın yüzeyine göre nerede olduğunu belirler. Kesim kalitesi, odak noktasının plaka yüzeyinin hemen üstünden, yüzeyden veya yüzeyin hemen altından yükseltilip alçaltılmasıyla etkilenir.

Kesim kalitesini etkileyen başka birçok parametre de vardır ancak hepsi doğru bir şekilde kontrol edildiği takdirde lazer kesim; kararlı, güvenilir ve çok hassas bir kesim işlemidir. 

Nasıl Bir Metal Lazer Kesim Makinesi Kullanılmalı?

CNC makinelerinin bu çağında metal kesebilen lazer kesiciler, ortalama bir hobi için hâlâ çok pahalı. 100 W’dan az düşük güçlü makineleri oldukça ucuza satın alabilirsiniz ancak bunlar metal bir yüzeyi işlemek için pek de yeterli değildir. Metal kesme lazerinin en az 300 W kullanması gerekir, bu da sizi yüksek bir maliyete çıkaracaktır. Fiyata ek olarak, metal kesme makineleri ayrıca kesim için gaza (genellikle oksijene) ihtiyaç duyar.

Metal lazer kesiciye sahip olmanın bir başka zorluğu da boyutudur. Metali kesebilen çoğu cihaz, yalnızca bir atölyede mevcut olan türde bir alan gerektirir. Bundan dolayı profesyonel bir lazer kesim hizmeti almak, çok daha az maliyetli ve avantajlı olacaktır. 

Blog Etiketleri :