Metal Kalıp Nedir?
Kalıpçılık, kalıp yapma ve Kalıphane gibi bir çok farklı isimle bilinen imalat sektörünün ilk aşamalarından biri olan metal kalıp & sac metal kalıp hakkında bugün sizlere bilgiler vereceğiz. Şimdi metal kalıp nedir, metal kalıp ile neler yapılabilir, sac metal kalıp nasıl yapılır ve en başarılı metal kalıp örneklerini videolu anlatım ile aşağıda bulabilirsiniz.
Metal kalıp ya da sac metal kalıp; hayatımızın birçok alanında kullandığımız malzemeleri üretmeye yarayan makinelerdir. Mekanik bir düzleme sahip olan metal kalıp makineleri genellikle endüstriyel ya da otomotiv parçaları üretmek için kullanılır. Kalıpçılık ya da kalıpların yapıldığı Kalıphane çok fazla bilinmese de dünyada her sektörde üretimin ilk aşamalarından biri kalıp yapmadır. Bu yüzden metal kalıp oldukça önemli bir imalat aşamasıdır.
Profesyonel bir iş gücüne ihtiyaç duyulan sac metal kalıp yapma sektöründe Aktif Lazer olarak sizlere en kaliteli eşya parçalarını üretiyoruz. Sac ve metal kalıp sektörü içerisinde yer alan otomotiv, mobilya ve beyaz eşya başta olmak üzere endüstrinin her alanında ihtiyaç duyulan kalıpları Kalıphane bünyesinde gerçekleştiriyoruz. Sektörünüze bağlı olarak ihtiyaçlar dahilinde benzersiz ve profesyonel metal kalıpları ISO 9001:2008 kalite standartlarında üretiyoruz. AB normlarında hizmet veren firmamız metal kalıp sektörü için önemli bir üretici konumundadır.
Metal Kalıp ile Neler Yapılır?
Metal kalıp ile günlük hayatta kullandığımız bir çok malzemenin üretimi yapılabilir. Bunlar;
Cep telefonu parçaları
Ambalaj parçaları
Televizyon parçaları
Bilgisayar parçaları
Otomotiv parçaları
Beyaz eşya parçaları
Endüstriyel yedek parçalar
Gördüğünüz gibi sac metal kalıp ya da metal kalıp parçaları günlük hayatta kullandığımız bütün eşyaların üretimi için gereklidir.
Sac Metal Kalıpçılığı Nedir?
Sac Metal kalıpcılığı sac metalin kalıp düzleminde işlenmesi ile üretilen parçalardır. İmalat sektörünün en önemli aşamalarından biridir. Sac metal kalıpçılığı ile metaller üzerinde boşluk bırakma, metali bükme, metal üzerinde çizim yapma, germe ve metal pres işlemleri gerçekleştirilir. Üretilecek malzemeye bağlı olarak metal işleme teknikleri değişmektedir.
Şimdi metal kalıp nasıl yapılır inceleyelim.
Metal Kalıp Nasıl Yapılır?
Elbette ki kalıp yapma profesyonellik ister. İstenilen ölçüde, sıfır hatasız ve hızlı bir şekilde imalat sektörüne destek olmak için Kalıphaneler sıkı bir şekilde çalışmalıdır. Kalıp hanede kullanılan sac metal kalıp makineleri sadece bir operatöre ihtiyaç duyar. İş gücünün en alt seviyeye indirildiği sac metal kalıp şekillendirme sürecinde CNC operatörü işlemi başlatır ve otomatik kalıp yapma süreci başlar.
Kalıp imalatı teknik bilgi gerektirir. Her ne kadar CNC makinelerinde üretim yapılsa da modelleme, çizim ve işleme süreçlerinin profesyonel bir şekilde yapılması gerekir. Metal kalıp üretim aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
5 Aşamada Metal Kalıp Nasıl Yapılır?
Aşama: Öncelikle üretimi yapılacak ürünün metal kalıp tasarımı yapılır. Metal kalıp tasarımı bilgisayar ortamında 2D ve 3D CAD/CAM uygulamaları kullanılarak yapılır. Bu aşamada hata payı en aza indirilecek şekilde ürün tasarımı gerçekleştirilir ve 2 ya da 3 boyutlu ürünlerin teknik resimleri çıkartılır.
Aşama: İkinci aşamada ise çıkartılan kalıp üretim yapacak firmaya prototip şeklinde gönderilir. Onay alındıktan sonra seri kalıp üretimine başlanır. Üretimde hata varsa tekrar kalıp alınır ve onay alınana kadar süreç devam eder. Bu süreç genelde oldukça kısadır çünkü bilgisayar ortamında hata oranı oldukça düşüktür ve bazı kalıplar standart kalıplar olduğu için çok pratik bir şekilde prototipi yapılır.
Aşama: Doğru kalıp belirlendikten sonra artık üretime geçilir. CAD/ CAM ile yapılan kalıp tamamlanır ve kalıp makinesinde üretim yapma aşamasına geçilir. Bu aşamada öncelikle kalıp yapılacak makinenin merkez kısmı – CNC, Freze, Torna ve Erezyon- makinelerde işlenir.
Aşama: Kalıp yapılacak çekirdek parçalar işleme aşamasından önce teknik personeller tarafından hazırlanır. Bu aşamada maça, itici ve kolon pimleri gibi kalıp makinesini harekete geçirerek ve doğru kalıbın üretilmesi için gerekli malzemeler eklenerek kalıplama yapılır.
Aşama: Kalıplama aşamasının ardından son aşama olan parlatma ya da ısıl işlem uygulama yapılır. Bu aşamanın artından metal kalıp yapma süreci tamamlanır ve yapılan kalıplar üreticiye teslim edilir.
Metal kalıp elemanları nelerdir?
Metal kalıp elemanları ya da sac metal kalıp elemanları olarak bilinen parçalar sac metali işlemek için kullanılan kalıplardır. Bunlar arasında delme ve kesme kalıpları, bükme kalıpları, çekme kalıpları ve sıvama kalıpları bulunur. Bu kalıp elemanları farklı kalıplama yöntemlerinin kullanılması için üretilmektedir.
Çoğu kalıp elemanı standart ölçülere sahiptir. Genellikle bunlar pres kalıp setleri, burçlar, disk ve çanak yaylar, döküm blokları, zımbalar, tespit pimleri, düz kam, gazlı yaylar, baskı plakaları gibi kalıp elemanlarından oluşur.
Sütun kalıplar; genellikle hassas kalıplama gerektiren malzemelerin kalıp üretimi için kullanılır.
Baskı plakaları; hidrolik ve pnömatik baskı kalıpları olarak bilinir ve büyük kalıpların üretiminde kullanılır.
Zımba kalıplar; sac metal malzeme üzerinde kalan sac parçayı sıyırmak için kullanılır.
Metal enjeksiyon; sıvı metalleri yüksek sıcaklık ve basınç altında işleyerek kalıba dökülmesi işlemidir.
Metal kalıp elemanları gördüğünüz gibi üretilecek metal kalıbın çeşidine bağlı olarak değişmektedir. Aktif Lazer olarak istenilen kalıbın üretimi için farklı metal kalıp elemanları kullanıyoruz. Bu bağlamda en doğru metal kalıp elemanlarının kullanımı ile en başarılı sac metal kalıpları üretiyor ve sizlere teslim ediyoruz.
Peki kalıp yapma aşamasının bir parçası olan metal enjeksiyon yöntemi nedir, inceleyelim.
Metal Enjeksiyon nedir?
Metal enjeksiyon bir metal döküm işlemidir. Döküm makinesi erimiş metali yüksek sıcaklık ve basınç altında presler ve bir kalıp boşluğu oluşturur. Oluşturulan bu kalıp boşluğuna metal enjeksiyon kalıbı denir. Bu işlemde sertleştirilmiş iki takım çeliği kalıp kullanılır. Metal enjeksiyon makinesi ile sıvı metaller işlenir ve bir kalıp oluşturulur. Kalıp yapma işleminin bir başka tekniği de metal enjeksiyon tekniğidir. Metal enjeksiyon tekniğinde sıcak ve soğuk olmak üzere 2 tür kamaralı makine kullanılır. Metal enjeksiyon makinesinde demir dışı metaller işlenir. Bunlar; kurşun, kalay, bakır, alüminyum, çinko ve benzeri metallerdir.
Dünyada Metal Kalıp Üretimi
Dünyada metal kalıp üretimi yüksek maliyetli bir imalat olarak bilinmektedir. Çünkü kalıp üretimi teknik bilgi, profesyonel işçilik ve ağır sanayi makinelerini kullanmayı gerektirir. Özellikle Çin kalıp imalatı açısından önde gelen ülkelerden biridir. Bunun sebebi imalatta düşük maliyet sağlamasıdır. Lakin imalatta düşük maliyet sağlayan profesyonel Türk firmaları bu aşamada tercih edilmelidir. Hem ekonomik kalkınma hem de imalat sektörünün gelişmesi açısından yurt dışından ziyade yurt içi kalıpçılık firmaları tercih edilmelidir. Bu sayede bizler de ülkemizde çelik ve hammadde maliyetini düşürebilir ve dışa bağımlı bir ülke olma yolundan uzaklaşabiliriz.