Lazer Kesim ve Plazma Kesim Arasındaki Farklar Nelerdir?
Lazer kesim mi yoksa plazma kesim mi tercih etmeliyim?” Sektörde en sık karşılaşılan sorulardan biri budur.; ikisi arasındaki fark nedir ve hangi kesme işlemi son aşama için daha uygundur? Bugün sizlerle lazer kesim ve plazma kesim arasındaki farkları inceleyeceğiz.
Aktif Lazer olarak etkileyici kesme hızları ile birlikte aşırı hassasiyet sağlayan lazer kesim makinaları kullanıyoruz. Bu kombinasyon, kaliteden ödün vermeden rekabetçi fiyatlar sunabileceğimiz ve sırasıyla Hafif Çelik 30 mm’ye, Paslanmaz Çelik 40 mm’ye, Alüminyum 30 mm’ye ve Pirinç ve Bakır’ı sırasıyla 12 mm ve 16 mm’ye kadar kesebileceğimiz anlamına gelir.
“Plazma kesim makinaları” ve “lazer kesim makinaları” iş parçalarını kesmek için sıcak, yüksek güçlü ışığın kullanımına atıfta bulunurken genellikle birbirinin yerine kullanılır. Benzer olsalar da, ille de aynı değillerdir. Plazma kesme ve lazer kesim, kesme işlemlerini gerçekleştirmek için tamamen farklı mekanizmalar kullanır. Peki, plazma kesim ile lazer kesim arasındaki fark tam olarak nedir?
Hem lazer kesim hem de plazma kesim, metal iş parçalarını kesebilir. Daha önce açıklandığı gibi, yine de tamamen farklı şekillerde çalışırlar. Lazer kesimde güçlendirilmiş lazer ışığı kullanılırken, plazma kesiminde plazma kullanılır.
Plazma kesimi gerçekleştiren işçiler, ark gözünden korunmak için uygun kişisel koruyucu ekipman giymelidir. Fotokeratit veya ultraviyole keratit olarak da bilinen ark gözü, bir işçinin gözleri yüksek düzeyde radyasyona maruz kaldığında meydana gelen bir yaralanmadır. Plazma meşaleleri radyasyon yaydığından, işçilerin koruyucu gözlük takması gerekir. Lazer kesim ise radyasyon üretmez veya yaymaz. Aslında lazer kesimin en büyük avantajı da budur. İşçi sağlığı açısından daha güvenli bir kesim tekniğidir.
Plazma ve Lazer Kesim Arasındaki Fark
Lazer kesim makinaları, çeşitli metalleri dilimlemek için nitrojen, oksijen veya basınçlı hava ile birlikte yüksek güçlü, bilgisayarla çalıştırılan lazerler kullanır. Karbondioksit lazer kesimi ayrıca metalleri kazımak için de kullanabilirsiniz. Lazer kesim makineleri çok amaçlıdır bu yüzden çok çeşitli metal işleme işlerini yapar.
Lazer kesim, kesilecek yüzeye yoğun bir kızılötesi ışık huzmesini odaklayarak çalışır. Işını odaklamak ve malzemeyi erime, yanma veya buharlaşma noktasına kadar ısıtmak için küçük ama güçlü lazerler kullanır. Teknik daha sonra kesiği oluşturmak için erimiş veya yanmış alanı temizlemek için bir yardımcı gaz kullanır.
Lazer kesim, uygulamasında oldukça çok yönlüdür. Bununla birlikte, en yaygın kullanımı, tarımdan inşaata, üretime ve güvenliğe kadar neredeyse tüm endüstrilerde rol oynayan bir malzeme olan metalleri kesmektir. En yaygın kullanılan metaller çelik ve alüminyumdur, ancak işlem pirinç, bakır, titanyum ve tungsten dahil çoğu metale başarıyla uygulanabilir. Lazerle kesme sadece metaller için değil, silikon, seramik, plastik, kauçuk, polimerler ve karbon kompozitler gibi metal olmayanlarda da kullanımı yaygındır. Bu geniş uygulama, lazerle kesmeyi çok çeşitli sektörler için çok önemli hale getirir.
Lazer kesmenin göze çarpan avantajı, yüksek doğruluktur ve toleranslar dar olduğunda onu ideal seçim haline getirir. Bazı ticari lazerler 0,1 mm’lik toleranslara ulaşabilir ve uzman lazerler daha da hassastır. Bu hassasiyet, havacılık endüstrisi için lazer kesimin tercih edilen yöntem olmasının nedenidir. Belki de lazer kesimin tek kısıtlaması, çok kalın malzemeler için uygun olmamasıdır. Bu durumda, bir su jeti veya plazma kesiciye ihtiyaç vardır.
Plazma Kesim Nedir?
Plazma kesim makinaları, basınçlı hava ve yüksek hızlarda ince bir nozuldan geçen hidrojen ve nitrojen gibi inert gazları kullanır. Gazların, yüksek hızların ve konsantre bir basınç alanının birleşimi, plazma olarak da bilinen elektriksel olarak iletken iyonize gaz oluşturur. Bu yöntem alev bazlı kesme makinelerinde kesilemeyen metallerde kullanabilirsiniz.
Plazma kesme, ilk olarak 1950’lerde alevle kesilemeyen metaller için bir teknik olarak geliştirilmiştir. Hızlandırılmış bir sıcak plazma motoru ile malzemeleri kesen bir işlemdir. Ama plazma nedir? Plazma, maddenin dördüncü halidir; katı, sıvı ve gaz ilk üçüdür.
Plazmayı, gazların bir alt kümesi olarak kategorize edebiliriz. Yüklü parçacıklardan oluştuğu için gaz gibi davranmaz. Astrofiziksel alanda doğal olarak oluşur, ancak gaza yoğun ısıtma yoluyla enerji eklendiğinde yapay olarak yaratılabilir. Sonuç, yüksek elektrik iletkenliğine sahip iyonize gazdır: plazma.
Plazma kesmenin lazer kesmeye göre bir avantajı vardır o da daha kalın malzemeleri işlemesidir. Aslında 180 mm’ye kadar malzeme kalınlıklarını işleyebilirsiniz. Plazma kesme, büyük iş parçalarında ve basit tasarımlarda en iyi sonucu verir. Aksine, lazer kesim hem küçük hem de büyük malzeme boyutlarını işler. Ve oldukça karmaşık tasarımları yönetebilirsiniz.
Lazer Kesim ve Plazma Kesim Avantajları
Hem lazer hem de plazma kesme hizmetleri, zaman dilimleri, iş özellikleri ve daha fazlası gibi değişkenlere dayalı olarak kendi benzersiz avantajlarını sunar.
Plazma kesme, yalnızcaçelik ve alüminyum dahil olmak üzere çeşitli metalleri kesmek için kullanabilirsiniz. Bu, lazer kesim makinesiyle değiştirilemeyen yansıtıcı yüzeylere sahip metalleri içerir. Plazma makinelerinin aksine, lazer kesiciler, düzeltme, kazıma, kaynak ve kazıma amaçları için kullanabilirsiniz.
Plazma kesiciler, lazer makinelere kıyasla daha küçük bir çentiğe sahiptir. Yani profil oluşturma sırasında daha az metal kaybı olur. Bununla birlikte lazer kesim makineleri, plazma kesicilere kıyasla biraz daha yüksek bir tolerans sunar ve bu da metal bozulmasını en aza indirir. Bu aynı zamanda, malzemeyi büyük ölçüde etkilemeden çok ince sacları kesip kazıyabilecekleri anlamına gelir.
Tipik olarak, plazma kesme makineleri, kalın olan sac ve levha metali ve 80 mm kalınlığa kadar metali kesebilenler gibi en modern plazma makinelerini işlemek için daha yaygın olarak kullanılır. Aksine, lazer kesiciler daha ince, daha karmaşık metaller için daha donanımlıdır.
Yüksek hassasiyet
CAD / CAM entegrasyonu
Yüksek tolerans
Yüksek kaliteli parça çoğaltma
Karmaşık kesme görevlerini gerçekleştirme yeteneği
Düşük distorsiyon
Uygun maliyet
Seri üretim, kısa sürede teslim
Uygun maliyetli
Peki hangi kesim işlemi daha iyidir? Bu ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Plazma kesme, inşaat sektöründe çalışan herkes için akıllıca bir seçimdir. Lazer kesim de öncelikle inşaatta aranır ncak daha karmaşık metal işçiliğinin gerekli olduğu diğer endüstrilerde de faydalı olmaktadır.
Lazer kesimde kullanılan üç ana lazer türü vardır: CO2, neodimyum (Yağ) ve itriyum-alüminyum-granat. Üç lazerin her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Örneğin CO2 lazerler hem kesme hem de kazıma için idealdir. Oysa Nd lazerler önemli miktarda enerji gerektiren kesme uygulamaları için daha uygundur. Ne olursa olsun, CO2, Nd ve Nd: YAG lazerlerin tümü, iş parçalarını kesmek için güçlendirilmiş lazer ışığı kullanır.