Lazer Kesim Nedir?
lazer kesim
Optik aynalar aracılığıyla plazma halde ışınların yansıtılması, yakma ve kesme işlemlerinin gerçekleştirilmesidir. Bu işi yapan makineler vardır ve özel olarak tasarlanmışlardır.
Lazer kesim makinası, Bilgisayarlı CNC olarak adlandırılır.
Proses işlemi, lazer ışınlarının üretilmesi için kapalı bir kap içinde, elektrik rezonanslarının uyarılmasıdır. Materyallerin parlaması için uyarılma işlemini gerçekleştirir. Bu işlem sonucunda kaçmak için yeterli enerjiyi biriktiren ışınlar, optik aynalar yardımıyla dış ortama yansıtılır. Burada önemli olan bu ışınların dar bir alanda odaklanarak yansıtılmasıdır. Zaten kesim ya da diğer işlemlerin etkili olmasını sağlayan durum budur.
Makinadan çıkan ışınların çapı, 1.5-2.0 milimetre kalınlığındadır. Merceklerin olduğu başlıkta yer alan kiriş malzemesi, ışınların odaklanmasında kullanılır. Kirişler arasında yer alan mercek ve aynalar yardımıyla lazer ışınları, 0.025 milimetre gibi çok küçük noktalara odaklanır.
Sac metal kesimlerinde odaklama aralığı 38-76 milimetre kadardır. Kesilecek malzemenin türüne göre odak aralığı değişir. Bu değişim CNC makineleri yardımıyla gerçekleştirilir.
Lazer Kesim Parametreleri
Metal türüne göre lazer kesim parametreleri farklılık gösterir. Metal türü baz alınarak kesim hızı ve gaz miktarları makineler yardımıyla ayarlanır. Mesela paslanmaz çelikler için nitrojen gazı kullanılır. Siyah sac metallerinin kesimi için ise oksijen gazı kullanılır.
Aynı şekilde alüminyum metal malzemelerin kesilmesi için azot ya da nitrojen gazı kullanılır.
Lazer Kesim İşleminin Avantajları
lazer kesimci
Metallere uygulanan kesim işlemi lazer yöntemiyle yapıldığında aşağıdaki avantajları elde edersiniz:
Zaman ve paradan tasarruf sağlarsınız.
Üretim maliyetlerini düşürür.
Üretimde sınır yoktur. İstediğiniz ebatlar kesim yaptırabilirsiniz.
Fire verme oranı düşer.
Birim zamanda daha çok iş ortaya çıkar.
Kesim işlemi sırasında herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.
Lazer Kesim Türleri
lazer cnc
Buharlaştırma, eritip işleme, reaktif kesim yöntemleri, lazer kesim türlerini oluşturur. Şimdi bu türleri kısaca tanıyalım.
Buharlaştırma Yöntemi
Lazer kesim uygulamalarında bu işlem standarttır. Yani bütün metal malzemelerde kullanılan bir yöntemdir.
Buharlaştırma yöntemi, lazer ışınlarının bir noktaya odaklanarak, bu bölgede kaynama derecesinde ısı oluşturmasıdır.
Kaynama derecesinde ısınan materyal erimeye başlar ve bu kısımda anahtar deliğine benzer bir oyuk meydana gelir.
Eritip İşleme
Füzyon ya da darbe kesimi olarak da adlandırılır. Bu yöntemde metallerin kesme alanına yüksek basınçlı gaz uygulanır. Böylece daha fazla güç kullanımının önüne geçilmiş olunur. Lazer ışınları ile malzeme erime noktasına kadar ısıtılır. Daha sonra gaz püskürtülür. Basınçlı gaz bu bölgedeki malzemeyi dışarı doğru atar.