CNC Makinesi Nedir? Ne İşe Yarar?
CNC Makinesi Nedir?
CNC Makinesi, CNC İşleme, bilgisayarların makinelerin parçalarını nasıl üreteceğini kontrol eden programları çalıştırdığı bir üretim sürecidir. Bu yöntem, CNC işleme, imalat ve endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılan bir terimdir. CNC Yazılımını kullanan bu CNC Programları, makinenin yaptığı hareketlerden iş mili hızına, soğutucuyu açıp kapatmaya ve çok daha fazlasına kadar her şeyi kontrol edebilir.
G-Kodu CNC Makinelerini programlamak için kullanılan bilgisayar diline denir. İşleyişi daha kolay hale getirmek için, g-kodu nadiren elle yazılır. Bunun yerine, g-kodunu oluşturmak için CAM Yazılımı adı verilen görsel programlama araçları kullanılır.
CNC Makinelerini kullanmak için bilinmesi gereken bazı programlar vardır. Autocad, CNC3D, Solid Works ve benzeri programlar NC (Numerical Control – Sayısal Kontrol) kodlarını CNC işleme tezgahına iletmek için kullanılan programlardır. Bu imalar programları sayesinde üretilmek istenilen parça test edilir ve NC dosyası olarak kaydedilir. Daha sonra NC dosyası bir harici bellek ile CNC makinesine aktarılır ve kontroller yapıldıktan sonra imalata başlanır.
Aktif Lazer olarak Lazer Kesim işleri yaparken CNC makinesinin tüm avantajlarından faydalanıyor ve 0 hata ve seri üretim için CNC makineleri kullanıyoruz. Lazer Kesim hakkında daha fazla bilgi almak için linki tıklayabilirsiniz.
Şimdi konumuza devam edelim.
CNC Makinesi Ne İşe Yarar?
CNC işlemenin otomatik doğası, tek seferlik ve orta hacimli üretim çalışmalarını yerine getirirken yüksek hassasiyet ve yüksek doğruluk, basit parçalar ve uygun maliyetli üretim sağlar.
Amaç, CNC makinelerinin kullanım amacı insan gücünü minumuma indirerek maksimum üretim sağlamaktır.
Seri üretim mantığı ile çalışan CNC makineleri tek bir kişinin birkaç saatte yapacağı işi tek başına çok kısa bir sürede yapmaktadır ve insan gücünden çok daha fazla adet ürün üretilmektedir.
Talaş kaldırma ve seri imalat için CNC makinaları olmazsa olmaz bir teknolojidir.
CNC Açılımı?
CNC: ‘’Computer Numerical Control’’ yani; Bilgisayar Sayısal Kontrol(Bilgisayar Destekli Numerik Kontrol) kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu, “Sayısal Kontrol” anlamına gelen eski “NC” teriminin gelişmiş halidir. Takım tezgahlarının bilgisayar aracılığıyla kontrol edilmesi fikrini ifade eder. Bu yüzden, CNC Makineleri bir tür robottur.
CNC Fikrinin Ortaya Çıkışı
CNC makineleri bilgisayar kontrollü takım tezgahlarıdır. CNC’den önce, takım tezgahları makineciler tarafından manuel olarak kontrol ediliyordu.
CNC ile bir bilgisayar, makineyi çalıştıran sunucuları kontrol eder. Esasen makine robotların işlenmesi işlemidir. NC ve daha sonra CNC, takım tezgahları için üretkenlikte muazzam artışlara izin verdi, çünkü makineler operatörlerinin sürekli dikkatini gerektirmeden otomatik olarak çalıştırılabilmekteydi.
Bu tür bir otomasyonun ortaya çıkmasından önce, hidrolik izleme sistemleri biçiminde daha basit bir otomasyon yeteneği vardı. Bu tür sistemler, bir torna tezgahının veya frezenin kesici takımlarının bir şablonu takip etmesine veya izlemesine neden olmak için hidrolik kullanıyordu.
Ancak ilk NC’nin ve ardından CNC’nin ortaya çıkışı, üretim sırasında mümkün olan otomasyon miktarını kökten artırdı. CNC İşleme, günümüzde malzemelerin işlenmesinde baskın yöntemdir, ancak manuel işleme, tek seferlik, onarım ve prototipleme çalışmaları için de oldukça yaygındır.
Atölyelerde CNC Makinaları çalıştıran kişiler “CNC Operatörleri” olarak adlandırılırken, üretimi otomatikleştirmek için programları yazan kişiler “CNC Programcıları” dır.
CNC Tezgahları, “G-Kodu” adı verilen özel bir dilde yazılmış “Parça Programları” olarak adlandırılan işlemleri yürütür. Bir g-kodu parça programı, doğrudan kodlanabilir veya parçanın bir CAD çizimini bir g-koduna dönüştürmek için CAM Yazılımı kullanılabilir.
Uzun bir süre CNC Tezgahları, on binlerce dolara mal oldukları için kesinlikle endüstriyel makinelerdi. Bugün, DIY CNC’ciler bir hobi olarak kendi CNC makinelerini yapıyorlar ve ayrıca bir ev mağazasında bir CNC makinesine sahip olmayı mümkün kılan fiyat aralıklarında çok sayıda ince makine bulunmaktadır.
CNC makinelerinin hassasiyeti büyük ölçüde makinenin kalitesinin bir fonksiyonudur. Çok yüksek hassasiyet için tasarlanmış makineler çok yüksek kalitede olmalıdır ve bu nedenle oldukça pahalıdır.
CNC İşleme Sürecine Genel Bakış
Delikli şerit kartları kullanan sayısal kontrol (NC) işleme sürecinden gelişen CNC işleme, stok malzemesini şekillendirmek için makine, kesme aletlerini çalıştırmak ve işlemek için bilgisayarlı kontrolleri kullanan bir üretim sürecidir. Metal, plastik, ahşap, köpük, kompozit vb malzemeler CNC makinelerinde kolayca işlenebilir. Özel parçalara ve tasarımlara. CNC işleme süreci çeşitli yetenekler ve işlemler sunarken, sürecin temel ilkeleri büyük ölçüde hepsinde aynı kalır. Temel CNC işleme süreci aşağıdaki aşamaları içerir:
CAD modelinin tasarlanması
CAD dosyasını bir CNC programına dönüştürme
CNC makinesini hazırlama
İşleme işleminin yürütülmesi
CAD: Bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı, 2B vektör veya 3B katı parça ve yüzey işlemelerinin yanı sıra parça ile ilgili gerekli teknik dokümantasyon ve spesifikasyonları tasarlamak ve üretmek için kullanılan programlardır. Bir CAD programında oluşturulan tasarımlar ve modeller, tipik olarak bir CAM programı tarafından parçayı bir CNC işleme yöntemiyle üretmek için gerekli makine programını oluşturmak için kullanılır.
CAD yazılımı ayrıca optimum parça özelliklerini belirlemek ve tanımlamak, parça tasarımlarını değerlendirmek ve doğrulamak, ürünleri prototip olmadan simüle etmek, imalatçılara ve iş atölyelerine tasarım verileri sağlamak için kullanılabilir.
CNC Makine Türleri Nelerdir?
CNC Takım Tezgahları
3D Yazıcılar, CNC Frezeler, CNC Torna Tezgahları, CNC Lazerler, Elektronik Boşaltma Makineleri (EDM’ler), CNC Yönlendiriciler ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok farklı CNC Makinesi türü vardır.
Frezeleme
CNC Freze Tezgahları
Frezeleme, iş parçasını şekillendirmek için dönen çok noktalı kesme aletleri kullanır. Frezeleme takımları yatay veya dikey olarak yönlendirilmiştir ve uç değirmenleri, sarmal frezeleri ve pahlı frezeleri içerir.
CNC freze işlemi ayrıca, yatay veya dikey olarak yönlendirilebilen, değirmen makineleri olarak adlandırılan CNC özellikli freze makinelerini kullanır. Temel değirmenler, ek eksenleri barındıran daha gelişmiş modellerle üç eksenli hareket kabiliyetine sahiptir. Mevcut değirmen türleri arasında elle frezeleme, düz frezeleme, üniversal frezeleme ve çok amaçlı freze makineleri bulunur.
CNC Torna Tezgahları
Tornalama, malzemeyi dönen iş parçasından çıkarmak için tek noktalı kesme aletleri kullanır. Tornalama takımının tasarımı, kaba işleme, bitirme, kaplama, diş açma, şekillendirme, alttan kesme, ayırma ve kanal açma uygulamaları için mevcut olan özel uygulamaya göre değişir.
CNC torna işleminde ayrıca CNC destekli torna tezgahları veya torna makineleri kullanılır. Mevcut torna tipleri arasında motor torna tezgahları ve özel amaçlı torna tezgahları bulunur.
CNC Delme Tezgahları
Delme, iş parçasında silindirik delikler oluşturmak için dönen matkap uçları ile yapılır. Her biri belirli bir uygulama için kullanılan birkaç tip matkap ucu vardır. Mevcut matkap ucu türleri arasında şunlar vardır;
Spot uçları (sığ veya pilot delikler oluşturmak için),
Gaga matkapları (iş parçası üzerindeki talaş miktarını azaltmak için),
Vidalı makine matkapları (pilot deliksiz delikler oluşturmak için),
Aynalı raybalar (büyütmek için önceden üretilmiş delikler)
Tipik olarak CNC delme işlemi, delme işlemini gerçekleştirmek için özel olarak tasarlanmış CNC özellikli matkap preslerini de kullanır. Bununla birlikte, işlem aynı zamanda tornalama veya freze makineleri ile de gerçekleştirilebilir.
Gördüğünüz gibi CNC makineleri çok fonksiyonlu, avantajlı ve farklı kesim teknikleri ile en hızlı seri üretim sağlayan bilgisayar destekli insan gücünü en aza indiren programlama ürünüdür.